fredag 23. januar 2009

Ikke akkurat Made In Heaven

Det er helt utrolig hva folk kan få seg til å gjøre. Kosttilskudd er en milliardbusiness. Det selges preparater som skal hjelpe mot og for alt mulig. Skallet? Blek? Fet? Tynn? Uren hud? Lite overskudd? Finnes det et problem, kan du banne på at det også finnes en "løsning".

Som aktiv idrettsutøver er jeg generelt skeptisk til kosttilskudd, blant annet fordi Antidoping Norge ikke kan gå god for noen av dem. Flere av kosttilskuddene produseres på samme fabrikk som medisinske preparater, og smitte fra det ene til det andre vil i mange tilfeller være uunngåelig. Mange har mer eller mindre uvitende gått på en smell ved å ikke vite hva omega-3 kapslene eller proteinpulveret VIRKELIG inneholdt. Kosttilskudd som selges i butikk i Norge vil jeg i utgangspunktet tro er ganske rene, men å bestille stoffer fra utlandet grenser til idioti.

Likevel er det tydeligvis mange som ikke stopper der. VG skriver idag om et økende forbruk av det ulovlige stoffet efedrin som skal ha en slankende effekt, med hjertebank og angstanfall som bonus. Og senest for to dager siden kunne vi i Aftenposten lese om en dame som falt i koma etter å ha satt en melanotansprøyte. Og dette er ikke enkeltstående saker. Disse stoffene har sirkulert inn og ut av medias søkelys den siste tiden, og folk fortsetter like fullt med å kjøpe dem.

Da melanotan var "nytt" var de eneste kjente bivirkningene (i tillegg til den brunende effekten) at man i tillegg ble slank og kåt. Jeg kan gå med på at det ikke virker som dommedag, men var det ingen som reagerte på at det var de KJENTE bivirkningene? Man skulle tro det ville vært naturlig å vente til stoffet var ferdigtestet og godkjent for det norske markedet før man eventuelt kastet seg på bølgen. Men det var tydeligvis mange som ikke klarte å vente, og det er mange som har måttet betale for det.

Heldigvis er det ikke mange som har opplevd det samme som damen i aftenposten. Det finnes selvfølgelig mildere bivirkninger også, som for eksempel økning i antall fregner, pigmentflekker og føflekker. Og noe som nesten er litt skremmende er jo at det er på grunn av dette at folk blir skremt fra å prøve det. Alle grunner til å la være vil jo være gode grunner, men mange setter utseende over helsa, og det er uten tvil en svært usunn utvikling i samfunnet.

Nå skal ikke jeg påstå at verken efedrin eller melanotan har utelukkende negative konsekvenser. Jeg kjenner folk som tar både det ene og det andre og fremdeles ikke har opplevd noen negative bivirkninger, light eller heavy. Men når risikoen for hjerteproblemer, koma eller det som verre er gjemmer seg i skyggene, skal det mer enn løfter om en slank, solbrun kropp til for å få meg med på lasset. Jeg vil heller være robust og ved god helse enn et skrøpelig nervevrak av en Barbie. Uansett hvor kjekk Ken måtte vise seg å være.

1 kommentar:

Anna. sa...

takk til Siri. god lesning.