mandag 24. mai 2010

4 grunnleggende regler for å gå Stoltzen som alle BURDE kunne (men ikke alle kan)

Først en liten intro for dem som av ulike grunner ikke kjenner til Stoltzen:
Stoltzen er den "korteste" veien opp den første delen av Sandviksfjellet. Med korteste snakker vi luftlinje, for veien er en steintrapp av typen BRATT. Det fremste formålet med denne installasjonen synes å være å fremkalle enorme mengder melkesyre i beina, samt å gi folk muligheten til å måle max-puls. Hver gang de går. Hele veien.

Denne marerittløypa har blitt løpt opp av den nå avdøde bakkeløperen Jon Tvedt på tiden 8.13. Altså 8 minutter og 13 sekunder (til sammenligning har undertegnede en personlig rekord på ca 17 minutter). Denne tiden fikk han første gangen han løp opp, og han har som mange andre pekt på at det antakelig var fordi han ikke ante hva han gikk til. For Stoltzen er for dem som opplever et forbigående øyeblikks galskap, og tenker at det er en flott ting å gjøre en søndag formiddag. Det er ikke det.

Uansett hvor fort eller sakte du går, blir du like uendelig sliten. Jeg har drevet organisert trening i et titalls år, og kan med hånden på hjertet si at dette er det verste jeg kan tenke meg av fysisk utfoldelse. Følelsen ca 10 minutter etter du er oppe, når du har roet deg ned og fått tid til å bli stolt av deg selv, er supergod. Ellers er dette et rent helvete fra start til slutt. Men det er noe som kan gjøre denne opplevelsen enda verre: Folk uten respekt for de uskrevne reglene. Derfor har jeg nå listet dem opp her, slik at "jeg visste ikke bedre" ikke lenger er en gyldig grunn for å oppføre seg som en idiot i steintrappa.

Gates of Hell

1. De som går OPP har forkjørsrett. Det er oppover vi tar tiden, og ingen er interessert i å høre hvor fort du gikk NED trappene. Det blir litt som å klatre opp vannsklier midt i rushet: Dumt, farlig og unødvendig. Skal du ned, kan du gå veien rundt. Punktum.

2. Hvis noen går fortere enn deg, slipper du dem forbi. Hastigheten dette skal foregå i, avhenger av hvor fort du blir tatt igjen. Hvis noen går dobbelt så fort som deg, viker du på stedet. Dersom det er snakk om små marginer, kan du gå en "omvei" i en av svingene slik at de som kommer bakfra kan kaste seg forbi.

3. Hvis du har med deg barn opp Stoltzen, er det ditt ansvar å sørge for at de følger punkt 2.

4. Dersom du ønsker å bære et piano (eller andre dertil uegnete gjenstander) opp steintrappene (som et par over gjennomsnittet forstyrrete folk allerede har gjort), kan du gjøre dette utenfor rushet. Natten er et godt alternativ.

Takk for oppmerksomheten.


Dagens sang: Fergie - Barracuda

6 kommentarer:

Eliza-Jane Doolittle sa...

aaaaargh! jeg er så enig. kan du printe ut reglene og henge de opp, pliiizzz! særlig punkt 1. det er ingen vits i å gå NED stoltzen!! (dette fremkalte altså mye engasjement;)

Ida sa...

haha, akkurat sånn var det for oss også! ;P

Unknown sa...

Jeg gikk ned stoltzen i går :P det er mer en teknisk utfordring enn fysisk som veien opp. For det første er det konstant kø oppover. Noen av de så ivrige at de nekter å løfte blikket. De finner det mer tilfredstillende å prøve å gå igjennom de som prøver å gå ned, spesielt de med skulderbredde større enn gjennomsnittet. For det andre heller trappenen slik at det ikke går å sette ned foten på noe naturlig måte. Likvel finner jeg det utrolig mye deiligere å gå ned enn opp :P

Siri Supern sa...

Sebbe: se punkt 1 - på vei ned har du INGEN rettigheter. :) PS: jeg har mobilen din!

Ellers skal jeg antakelig opp Stoltzen igjen imorgen, og kommer til å brøyte meg frem om nødvendig. Er jo ikke i stand til å BE folk om å flytte seg når man puster som Darth Vader på speed.

Unknown sa...

Jeg må spørre om punkt 4.........
Det er faktisk folk som bærer ting der, bortsett fra en sekk med seg ?!
Tar ikke helt logikken der :P
Om man på død og liv skal ha ting med seg, så kan man vel ta den lange veien opp ?
De 3 andre er da lett og følge, men det er vel alltid noen som ikke kan følge de lette reglene er det ikke :)

Unknown sa...

dill dall plommesuppe